Bedriver man en hästuppfödning kan det ibland vara så att man köper och säljer avelshingstar. Det kan också vara så att hingsten använts till olika sporter, men sedan ska den säljas till avel. Det finns dock en del saker att tänka på när man ska sälja en avelshingst.

Sälj till seriös avel

Om man säljer en hingst som ska användas i avel kan det vara klokt att kontrollera köparen så att denne verkligen bedriver en hästuppfödning. Om köparen inte har någon koll alls på hästuppfödning kan det vara klokt att dra öronen åt sig. Risken finns då att hingsten används till andra ändamål.

Hästköparen ska kunna hantera hingsten

En annan sak som är bra att kolla upp är att hästköparen verkligen kan hantera hingsten vid köpet. Om köparen använder sig av hårda metoder eller rent av slår hingsten kan det vara klokt att välja en annan köpare. Hästköparen får inte heller vara rädd för hingsten och denne bör kunna hantera hingsten även om man tvingas gå förbi en hage med andra hästar till exempel.

Eventuella tävlingar

När man säljer en avelshingst är det i regel som så att man säljer den för att köparen ska kunna avla på den. I många fall kanske den inte längre håller för tävlingar eller hårdare träning. Om hästköparen då vill tävla med hingsten kan det vara klokt att fundera på om man som säljare vill att det ska ske.

Vill man kunna använda hingsten för betäckningar?

Om man säljer ett hingstföl kan det ibland vara önskvärt att kunna använda hingsten för betäckningar när den är tillräckligt gammal. Då kan ett alternativ vara att hingsten lånas ut som fodervärd, och sedan får den riktiga hingstägaren ta hem den igen när det är dags att betäcka ston. Man kan också sälja hingsten med vissa förbehåll. Det kan handla om att man har rätt att ta föl efter hingsten till exempel.