Om man håller på med uppfödning av hästar kommer man till slut till den punkt där man måste börja sälja av avkommor eller andra hästar. När man ska sälja en häst finns det dock en hel del saker att tänka på.

Skriv ett kontrakt

När man säljer en häst bör man alltid skriva ett kontrakt. Det skrivs både för säljarens och köparens del. I kontraktet bör man skriva in hästens namn, färg, eventuella märkningar, vad hästen ska användas till och andra uppgifter som kan vara bra att känna till om hästen. Även eventuella skador bör finnas med i kontraktet. På så sätt kan hästköparen inte sedan komma och påstå att hästen har skador som säljaren inte tagit med.

Låta personer provrida

Om man ska sälja en häst måste man i regel låta personer provrida hästen. Undantaget är om hästen är mycket ung, eller inte får ridas av någon annan anledning. Det är dock klokt att låta köparen hantera hästen till viss del. Då kan man som säljare se till att köparen verkligen kan det denne utger sig för att kunna. Det är sällan lyckat att sälja en häst till en person som inte visar sig kunna något, och som inte heller har hästkunnig hjälp till hands.

Sätta ett bra pris

Det är också viktigt att man säljer hästen till ett vettigt pris. Man bör inte sälja hästen för billigt, men inte heller för dyrt. Om hästen säljs för billigt är det lätt hänt att okunniga personer köper den, eller att hästen hamnar i fel händer. Har hästen å andra sidan ett för högt pris kan det vara väldigt svårt att få den såld. Det kan vara klokt att se över lite vad hästar av liknande ras och med ungefär likadana meriter kostar innan man bestämmer sig för vad den egna hästen ska kosta.