Om man vill starta upp en hästgård för avel, eller för att kunna delta i olika hästsporter finns det en hel del saker att tänka på. Man måste ha kunskap, det ska finnas nog med utrymme och mycket annat.

Hästgården och ekonomi

Att driva en hästgård kostar en hel del pengar. Hästarna ska ha foder, strö, vatten och mycket annat. Dessutom ska man ha pengar till att köpa in hästar. Även veterinär och hovslagare kostar en hel del. Att ha koll på ekonomin är alltså väldigt viktigt.

Hur mycket plats behövs?

Beroende på hur många hästar man vill ha på hästgården krävs det mer eller mindre utrymme. Ju fler hästar man har desto större stall och hagar behövs. Just hagarna tar en hel del plats och även om man inte har så många hästar kan man då och då behöva byta hage för att minska på betestrycket och för att maskar med mera inte ska spridas lika mycket.

Brandsäkerhet

En annan sak man bör fundera på när man driver en hästgård är brandsäkerheten. Det är till exempel inte så bra att förvara stora mängder hö, halm eller strö i stallet eftersom det kan självantända om man har otur.

Ha rätt kunskaper

Det krävs också en hel del kunskaper för att man ska kunna driva en hästgård på ett bra sätt. Om man inte själv har de kunskaper som krävs är det klokt att ta hjälp av någon som har det. Hästarna ska tränas, fodras och skötas. Om man ska kunna tävla måste man också ha kunskaper om hur det går till. Är det avel man är intresserad av är det inte dumt att ha lite kunskaper om hästars genetik, om hur färg och sjukdomar går i arv och så vidare. Det kan vara klok att hålla kontakten med andra som driver hästgårdar. Där kan man många gånger lära sig en hel del.