Om man vill föda upp hästar behöver man ha både ett sto och tillgång till en avelshingst. Hingstar kan dock vara lite nyckfulla och de tenderar att ha en hel del temperament. Det är just av den anledningen som många väljer att kastrera sina hingstar.

Är hingstar farliga att hantera?

Man kan inte direkt säga att hingstar är farligare att hantera än vad andra hästar är. Det kan dock vara bra att ha en del kunskap om hästar och dessutom om hur hingstar brukar bete sig. En häst är stark och om den vill slita sig har man inte mycket att sätta emot. Vissa hingstar är väldigt snälla i all hantering, men liksom när det gäller andra hästar kan deras temperament ändras snabbt.

Stängsling

Om man har en hingst och den känner doften av ett sto som brunstar kan den få för sig att ge sig ut ur sin hage. I de allra flesta fall brukar man rekommendera ett kraftigare stängsel till hingstar och det skadar inte om det är omkring två meter högt. En hingst som släpps i en hage med elstängsel bör inte släppas ut om elen inte är påslagen till staketet.

Att ha en hingst tillsammans med andra hästar

Att släppa ihop en hingst tillsammans med andra hästar kan vara svårt. En hingst bör inte gå tillsammans med ston om man inte vill att de ska bli dräktiga. Hingstar som släpps tillsammans brukar inte heller fungera bra. Unghingstar som släpps i stora hagar kan dock fungera. De allra flesta hingstar får man dock släppa ut ensamma. Det kan dock gå att låta hingsten ha kontakt med andra hästar genom staketet.

Om hingsten blir extremt stressad av att gå ensam och den absolut inte mår bra av det, kan lösningen vara att låta kastrera den. Efter ingreppet kan man inte avla på den, men en stressad häst kan vara svår att hantera.