Att ha en avelshingst kräver en hel del. Den ska skötas om, precis som alla andra hästar. Det kan dock vara lite svårare att hantera hingsten, i alla fall om det finns brunstiga ston i närheten. Men vad gäller för hingstens dagliga skötsel?

Utfodring

En hingst kan ha lite svårt för att lägga på sig i vikt och då gäller det att man anpassar utfodringen efter det. Hingsten bör ha hö att tugga på, och eventuellt kan den också behöva kraftfoder och tillskott av olika slag. Det är inte fel att ta ut en foderrådgivare som kan hjälpa till med de här sakerna.

Rykt

Hästar ska gås igenom och borstas varje dag. Pälsen bör bli ren från lera och annan smuts. Hovarna ska också kratsas och man samt svans redas ut. När man ryktar hästen kan man också visitera den. Då går man igenom hela hästens kropp och tittar efter sår, svullnader, smärta och andra tecken på sjukdom eller skada.

Motion

Hästar behöver motion för att må bra. Vissa hingstar motionerar bra nog i hagen, men det är inte fel att ta ut dem på en ridtur, körtur eller promenad. På så sätt har man mer koll på hur hingsten rör sig och den får också möjlighet att bygga muskler genom en allsidig träning.

Utevistelse

En häst behöver kunna röra sig utomhus. Den mår inte bra av att stå instängd dag ut och dag in. Om vädret är dåligt eller om hingsten ska ha boxvila på grund av sjukdom eller skada är läget dock ett annat.

Vistelse i box

När hästen är inne i din box måste man se till att boxen är lagom stor. Hästen ska ha tillgång till vatten, den ska ha strö att stå på och den ska fodras med jämna mellanrum. Man måste också se till att mocka ur boxen minst en gång om dagen.