Om man ska köpa en tävlingshäst finns det en hel del saker man behöver ha koll på. Det spelar ingen roll om man vill tävla i trav, galopp, dressyr eller något annat. För att få tag i en bra häst behöver man en del kunskaper. En av sakerna man bör ha koll på är stamtavlan.

Är hästens stam viktig?

När det gäller tävlingshästar kan hästens stam vara väldigt viktig för vissa ryttare eller kuskar. Det finns dock inget som säger att hästen blir extremt bra inom sin sport bara för att den har en bra stam. Vissa hästägare prioriterar hästens stam framför allt annat. Ibland kan det vara så att man tittar mer på hästens stam eftersom att man antar att hästen tränas bättre hos sin uppfödare, och för att man helt enkelt hoppas på att hästen ska ha en exteriör, alltså kroppsbyggnad, som gör den mer lämplig för den sport man planerar att tävla i.

Vad skiljer bra stam från dålig sådan?

Det finns egentligen inte någon stam som är dålig. Det kan dock vara så att hästens föräldrar tidigare varit drabbade av skador eller sjukdomar som tenderar att gå i arv. Det kan vara då vara så att avkomman också får de här sjukdomarna eller skadorna och då är det inte säkert att den håller för hårdare träning eller tävling. Det som räknas som bra stam är ofta hästar som vunnit stora tävlingar, eller som på annat sätt är bra individer inom en viss ras.

Är hästar med bra stamtavla alltid dyrare?

Många gånger kan det faktiskt vara så att hästar som har en bra stamtavla är dyrare. Det behöver inte handla om att hästen har några tävlingsresultat som visar att stammen egentligen är bättre, utan det är helt enkelt en chansning man gör för att få tag i den önskade stamtavlan.